četvrtak, 15. svibnja 2014.

Benzaknen 10% gel

Benzaknen gel je namijenjem isušivanju akni i bubuljica. Dolazi u dvije varijante, 5% i 10%. U upustvu za upotrebu ne piše čega je oznaka taj procenat, ja mislim da označava postotak miligrama benzoil peroksida.
Ovaj gel se koristi za liječenje različitih oblika akne vulgaris. Benzoil peroksid ubija mikrobe, djeluje na prekomjernu proizvodnju sebuma i ima efekat ljuštenja. Na taj način uklanja prišteve i bubuljice te djeluje protivupalno. 
Ukoliko ste ovu kremu dobili na recept od doktora sigurno vam je objašnjeno kako će da je koristite i toga se pridržavajte ali ako se ovu kremu kupili samoincijativno morate biti veoma oprezni. Gel se koristi u periodu od 4-6 sedmica kao terapija, tako što se nanosi jednom do dva puta dnevno na aknama zahvaćeno područje. 

Benzaknen gel 10%

Ovu kremu koristim tačkasto, tj. nanosim je direktno na aknu ili bubuljicu i ostavim da djeluje, najčešće preko noći. Veoma je bitno da se ne izlažete suncu direktno nakon nanošenja ove kreme. Prekomjerna dnevna upotreba kreme može izazvati oštećenja kože i opekotine. Ukoliko nanosite ovu kremu na veći dio lica treba da izbjegavate čišćenje lica agresivnim preparatima i preparatima koji sadrže salicilnu kiselinu.
Benzaknen gel izaziva ljuštenje kože, moguća je pojava crvenila lica i osjećaj zatezanja.
Treba paziti da gel ne dođe u dodir sa kosom i materijalima u boji jer će izazvati njihovo izbijeljivanje. Zaštitite kosu trakom a posteljinu nekom bijelom tkaninom, poslije upotrebe odmah temeljito isperite ruke.
Benzaknen gel možete kupiti u apotekama po cijeni od 10 KM za 10% i nešto nižoj cijeni za 5%.
Ukoliko imate osjetljivu kožu ili nemate neke velike probleme sa bubuljicama, za isušivanje PMS bubuljica preporučila bih 5% Benzaknen ukoliko niste osjetljive na neki od njegovih sastojaka. Dovoljno je jednom do dva puta nanijeti da bi se bubuljica osušila što znači da će vam tubica relativno dugo trajati. U pakovanju dolazi 30 ml kreme.

Krema je bijela, gusta, apotekarskog mirisa. Kada se osuši izgubi boju i postaje providna.

Šta koristite u borbi protiv nepravilnosti? Da li ste probale ovaj gel?

Nema komentara :

Objavi komentar